Vindere Senior 2015

Vindere af Unge Forskere Senior 2015. Søger du inspiration til Unge Forskere projekter? Scroll ned til bunden og download elevernes projektbeskrivelser.

Den samlede vinder af Unge Forskere Senior 2015, Lasse Voss, fortæller protektor H.K.H. Prins Joachim, Formand for Unge Forskere og koncernchef i Novozymes, Per Falholt, om sit projekt.

Samlet vinder og 1. præmie vinder Physical Science
Supernova Type 1a
Lasse Voss, Alssundgymnasiet

LIFE SCIENCE

1. præmie
Enantioselektiv Syntese af Warfarin
Kristopher Torp, Egaa Gymnasium

Motivering:
Warfarin hæmmer dannelsen af blodpropper og er et af verdens mest anvendte blodfortyndende lægemidler. Som regel fremstilles warfarin i to spejlbilleder, der hver især kan give bivirkninger med andre lægemidler. Derfor kan det være en fordel, hvis man kan nøjes med at fremstille det ene af disse spejlbilleder. Kristopher har på højt videnskabeligt niveau inden for kemisk syntese og ved hjælp af beregninger af energien af de kortlivede strukturer, der bestemmer reaktionsproduktets komposition, foreslået en metode, der giver renere Warfarin end tidligere. Kristopher har ved beregningerne vist, hvordan man ved at optimere strukturen af en katalysator kan favorisere dannelsen af det ønskede spejlbillede af Warfarin. Kristopher har arbejdet som en professionel med en imponerende detaljeret forståelse af de meget komplekse mekanismer bag de kemiske reaktioner og med tværfaglig inddragelse af teoretiske beregninger, som er bekræftet af de indledende laboratorieforsøg. Kristopher har vist betydelig selvstændighed og initiativ, og han arbejder nu på at afslutte projektet med flere beregninger og eksperimenter.

2. præmie
Mastitis i kvægbesætning
Kresten Blæsbjerg, Carina Thusgaard Refsgaard, HTX Holstebro

3. præmie
Psoriasis
Victoria Sværke Rasmussen, Roskilde Katedralskole

4. præmie
Oscillerende reaktioner
Klara Elise Nygaard, Frederikshavn Gymnasium og HF

PHYSICAL SCIENCE

1. præmie
Supernova Type 1a
Lasse Voss, Alssundgymnasiet

Motivering:
Lasse har undersøgt type 1A supernovaer både teoretisk og praktisk udfra data. Opgaven er løst utroligt selvstændigt og besvarelsens kvalitet er klart på universitetsniveau. Desuden er det imponerende, at data til projektet selv er indhentet via internationale kontakter og desuden fulgt op med egne observationer. Lasse viser meget stor forståelse for emnet, både detaljerne i det, og dets plads i det store billede. Den selvstændige analyse af data og overvejelser omkring usikkerheder er moden, og den kritiske brug af ekstern software også ret overbevisende. Sidst men ikke mindst var det en sand fornøjelse at opleve Lasse fortælle om sit projekt, idet han både udstraaler entusiasme og har virkelig gode formidlingsevner. Lasses opgave er simpelthen fabelagtig god.

2. præmie
Solens rotation
Camilla Merrild, Alssundgymnasiet Sønderborg

3. præmie
Optimering af svømning
Anna Puggaard, Herlev Gymnasium og HF

4. præmie
Modellering af et system til sortering af elektrisk og elektronisk affald
Jonathan Frank, Odense Tekniske Gymnasium

TECHNOLOGY

1. præmie
MemoLid
Sebastian Sommerstedt Andresen, Kamilla Pedersen, Odense Tekniske Gymnasium

Motivering:
Det beskriver en enkel og konkret løsning på et relevant problem. Der er gennemført et stort og systematisk research arbejde som grundlag for udviklingen af løsningen. Den ingeniørmæssige tilgang har involveret brugere i alle led af udviklingen. Ved brug af hurtige prototyper og en række designiterationer har man arbejdet sig frem til en enkel og brugervenlig løsning. Præsentationen af projektet var særdeles overbevisende, både i rapport og ved en dedikeret fremlæggelse for juryen. Projektet MemoLid vinder førstepræmien i Senior Technology kategorien for det konkrete bud på hvorledes man husker at tage sin medicin."

2. præmie
Pille doseringsmaskine
Mathias Grønne, Søren Skaarup, Martin Juel Winthers, Viborg tekniske Gymnasium

3. præmie
Segway
Gabriel Damsholt, ScienceTalenter

4. præmie
Solpæren
Nikolaj Rønne, ScienceTalenter / Riiskov Gymnasium