Unge matematikgenier vinder guldmedalje i Beijing

Sent søndag aften i Beijing, blev det slået fast, at det unge umage trekløver fra henholdsvis Herning, Sakskøbing og Gentofte havde slået al konkurrence af banen og vundet guld ved det åbne asiatiske mesterskab for Unge Forskere.

Det usædvanlige trekløver, der søndag sikrede Danmark guld i det åbne asiatiske mesterskab for Unge Forskere, fandt hinanden gennem matematikken og har via deres fælles forkærlighed angrebet et, indtil videre, uløseligt problem i matematikkens gådefulde verden.

De tre drenge, Peter Rasmussen, Sebastian Holdum og Frederik Klausen, på henholdsvis 20, 20 og 19 år, er kommet tættere på løsningen af et problem, som matematikere har arbejdet på i årtier. De er nu nået så langt, at ledende forskere på området, står i kø med rosende ord, til den artikel drengene er ved at få publiceret.

Talentkonkurrencen Unge Forskere holdt trekløveret til ilden
"Det var sådan set Unge Forskere, der holdt os til ilden, og sikrede det resultat vi nu har opnået", siger en tydeligt stolt Frederik, til spørgsmålet om, hvordan de er nået så langt med projektet.

Drengene blev udtaget til semifinalen for Unge Forskere, med noget de nu kalder en 'fodnote' i deres projekt. Det var kun fordi de kom videre til finalen og senere vandt denne, at de arbejdede seriøst videre med projektet, forklarer Frederik.

Den danske jantelov, er da også gemt helt væk, da Sebastian indleder fortællingen om, hvordan projektet begyndte. "Vi tænkte, at det problem kunne vi da snildt løse på en eftermiddag. Otte måneder senere må vi dog sande, at det endnu ikke er muligt at løse, men vi er kommet så tæt på, at vi nu kan publicere vores arbejde for verdens forskere".

Respekt hos den kinesiske vicepræsident
Selvom den forsigtige jyde, den sprælske lollik og den eftertænksomme københavner, virker som en temmelig umage treenighed, så er det netop deres forskellighed, der har været deres styrke og vundet dommernes og selv den kinesiske vicepræsidents gunst.

Søndag formiddag fik drengene mulighed for at vise deres kunnen for den kinesiske vicepræsident, som selv er uddannet i matematik og har meget fokus på kinesernes evner i netop matematik.

"Drengene formåede, at vise Danmarks store styrker frem, nemlig måden vi lærer at udforske, forstå og forandre verden på, ved på innovativ vis, at angribe et uløseligt problem og opnå bedre resultater end matematikere har opnået i over 50 år! Det gav respekt hos vicepræsidenten", fortæller Tobias Nørbo som har ledsaget de unge danske forskere på turen til Kina.

Der venter dem nu et par dages ferie, inden hverdagen fortsætter på Niels Bohr Instituttet og Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, hvor drengene studerer.

Foto: Mikkel Stoklund