Unge forskere konkurrerer om finalepladser

200 skarpe forskertalenter kæmper om pladserne i semifinalen i talentkonkurrencen Unge Forskere. Semifinalisterne kan se frem til den store nationale finale i København med kongelig deltagelse.

Unge forskerhjerner viser lige nu deres bedste kunnen ved de regionale semifinaler i den store talentkonkurrence Unge Forskere.

De håbefulde elever fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier bidrager med så forskellige projekter som magneter, der ændrer verden, laserdrevne solsejl og sammenhængen mellem DNA-reparation og kræft. Projekterne har form som teoretiske projekter, forsøg eller nye opfindelser.

“Unge Forskere, Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, hjælper med til at få originale og nytænkende projekter frem i lyset.  Det er vigtigt, for der er brug for børn og unge med interesse for naturvidenskab, teknologi og sundhed. Det er deres talent og iderigdom, der skal løse mange af fremtidens udfordringer,” siger programleder for Unge Forskere Katrine Bruhn Holck.

Både for børn og unge
Unge Forskere-konkurrencen er delt op i en juniorkonkurrence for grundskolen og en seniorkonkurrence for gymnasieeleverne. Semifinalerne afvikles hos Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, Universe på Als, Science Talenter i Sorø, Aalborghus Gymnasium og Tycho Brahe Planetariet i København. Værterne er glade for at kunne tilbyde de unge deltagere en ramme for en god dag:

"Vi kan se, at de unge her får prøvet kræfter med andet end den daglige undervisning i naturvidenskab. De får nye erfaringer med at formidle deres projekt, og de får feedback fra undervisere, forskere og folk fra det private erhvervsliv," siger Nanna Seidelin, direktør for Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro.

Vinderne af de fem semifinaler skal deltage i den nationale finale ved Science i Forum i København, som holdes 23.- 25. april. Her skal de kæmpe om titlen som Årets Unge Forsker 2017 i henholdsvis junior- og seniorrækken og om pengepræmier på i alt 300.000 kroner. Præmien overrækkes af H.K.H. Prins Joachim og undervisningsminister Merete Riisager.

Unge Forskere er arrangeret af Astra, Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed. I alt har knap 1.800 projekter fra hele landet været tilmeldt konkurrencen. Heraf er 200 gået videre til fem regionale semifinaler.