To unge danskere løb med guldmedalje i Kina

Et armbånd, der skal hjælpe selvskadere med smerteafhængighed, blev for to unge fynboer adgangsbilletten til en stor kinesisk science-konkurrence - og de kom hjem med en guldmedalje.

Herhjemme har vi fokus på unge selvskadere, men i Kina er det et stort tabu, selv om selvskadende adfærd er kæmpe problem i Asien. Der var derfor stor interesse i det diskrete armbånd til selvskadere, som to danske unge fremviste ved BYSCC (Beijing Youth Science Creation Competition), hvor også internationale unge forskere deltager.

Annemette Laursen Vig og Marcus Grube gik begge på Odense Tekniske Gymnasium, da de sidste år deltog i Unge Forskere-finalen i Forum med deres opfindelse. Her fandt juryen, at projektet var så interessant, at de blev sendt til Beijing for at forsvare de danske farver. I den internationale del af den kinesiske konkurrence deltog også unge fra bl.a. USA, Australien, Israel og Tjekkiet.

Det danske projekt handler om at udvikle et armbånd, som kan hjælpe unge med at slippe den smerteafhængighed, som er en del af den selvskadende adfærd cutting, hvor især unge kvinder skærer i sig selv.

Annemette Laursen Vig fortæller, hvorfor der i den grad mangler hjælp til de unge cuttere:

“Når man er ved at komme ud af selvskadende adfærd, får man en slags abstinenser. Man savner de endorfiner, der frigives, når man fx skærer i sig selv. Og så kan man risikere tilbagefald. Lægerne foreslår, at man kan svirpe sig selv med en elastik, eller tilføje sig smerte med sådan en orange gymnastikbold med pigge - men det er jo ikke særlig diskret, hvis man sidder i klassen! Derfor har vi udviklet et armbånd, hvor man kan udløse et lille elektrisk stød, som frigiver endorfinerne, uden at nogen opdager det. Knappen sidder på indersiden af armbåndet, og man kan trykke på den, uden at nogen opdager det.”

Efter deltagelse i Unge Forskere ved Science i Forum i 2016 har de to unge opfindere haft travlt med at videreudvikle deres ide, som de satser stærkt på at få sat i produktion.

“Vi er næsten færdige med prototypen nu, vi har fået minimeret elektronikken, så armbåndet ikke bliver for voldsomt, og så arbejder vi med at finde et godt materiale. Men før vi kan få sat armbåndet i produktion, skal vi have fat i nogle voksen-forskere, så vi kan få gennemtestet og dokumenteret armbåndets virkning - eller må man ikke anmelde det medicinsk,” siger Annemette Laursen Vig.

De to unge fynboer har haft en stor oplevelse i Kina - både med at møde ligesindede fra hele verden og med at opleve den kinesiske kultur.

“Det var en fantastisk oplevelse, også at møde de andre og se deres projekter. Og det er vildt med så meget viden på ét sted. Selvskadende adfærd er et stort tabu, som man helst ikke vil tale om, men vi snakkede da med nogle skolepiger, hvor en fortalte om at kende en selvskader. Kineserne var meget interesserede i smerteafhængigheden - nogle nævnte også muligheden for at blive afhængige af stærk mad,” fortæller Annemette.

Kontakt til vinderne:

Annemette Laursen Vig går i 3.g. på teknologilinjen på Odense Tekniske Gymnasium.
Tlf.: 42 30 59 66, mail: annemette.johansen@icloud.com

Marcus Grube læser robotteknologi på SDU.
Tlf.: 42 31 26 25