Rumskrot-projekt sikrede Esben bronze i amerikansk bæredygtighedskonkurrence

Et projekt om rumskrot gav Unge Forskere-vinderen Esben Juel Porat en 3. plads i den amerikanske konkurrence I-SWEEP. Caroline Ledertoug Kahn, som også er tidligere vinder af Unge Forskere, deltog også med en projekt om faunen i de grønlandske farvevande.

Unge fra hele verden samles hvert år i Houston for at konkurrere med scienceprojekter inden for miljø, energi og bæredygtighed. Målet er at sætte fokus på nogle af de miljømæssige problemstillinger, som vi står over for lige nu, og finde nye bæredygtige løsninger.

Esben Juel Porat og Caroline Ledertoug Kahn repræsenterede Danmark, og det lykkedes Esben at hive en flot bronzemedalje med hjem.

Rengøring af verdensrummet
Skrot i rummet er ikke kun et problem for Sandra Bullock i film Gravity, hvor en regn af metalstykker fra en ødelagt satellit er tæt på at dræbe Bullock gentagende gange. I den virkelig verden er skrot fra satellitter og gamle rumraketter et reelt problem, som i fremtiden kan gøre det problematisk at sende nye satellitter op. Løsningen kan være en nedsendingsproces, hvor man udnytter, at luftmodstanden i atmosfæren, som vil få skrottet til at brænde op inden det rammer Jorden. 

Esben Juel Porats projekt er en model, som kan være værdifuld i forbindelse med denne process. Modellen undersøger, hvordan et stykke skrot bevæger sig ned gennem atmosfæren og hvornår den termiske energi bliver så høj, at der ikke længere er noget skrot tilbage. På den måde vil Esben forsøge at sikre nedsendingsprocessen kan ske, uden der opstår en risiko for at ramme noget på vejen.


Turen til Houston bød og på en tur til NASA

DNA afslører klimaforandringers betydning for fiskebestanden
Christina Ledertoug Kahn vandt 4. pladsen i Life Science i Unge Forskere 2016. Hun har undersøgt, om man kan overvåge fiskevandringer ved hjælp af vandprøver. På en rejse til Grønland hørte hun, at klimaforandringerne betød, bestemte fiskearter var begyndte at dukke op på steder, hvor de normalt ikke kunne findes. Ved hjælp af vandprøver, som indeholder DNA fra fisk, ønsker Christina at lave en simpel måde, hvorpå man kan undersøge fiskebestanden.