Med en Ung forsker til Nobel

Hvert år rettes verdens øjne mod Stockholm og Oslo, for at hylde videnskab, litteratur, økonomi og fred. Unge Forskeres Kristian Lotzkat fik den unikke mulighed for at deltage i festlighederne, holde oplæg for nogle af verdens klogeste hoveder, møde nobelpris-modtagerne og skabe sig venner for livet. 

Nobel er en lukket fest for de særligt indviede, og for at komme med skal man være en af verdens dygtigste unge. Det er Kristian Lotzkat, som sidste år vandt en toppris i Unge Forskere. Den blev en adgangsbillet til Nobel-prisuddelingen i Stockholm i december 2014.

"Det er stadig ikke helt gået op for mig, at det hele virkelig skete. At jeg fik æren af at opleve noget så stort, som man normalt kun hører andre fortælle om, hvor man blot kan sidde som tilhører og tænke: ”Bare det var mig!”, siger Kristian Lotzkat om sin uforglemmelige oplevelse.

Kristian Lotzkat er en af de 25 unge mennesker, der blev udvalgt til at deltage i Stockholm International Youth Science Seminar, SIYSS. Det er et helt særligt seminar, som bliver uddelt af Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, til en af vinderne i Unge Forskere Senior. Hovedattraktionen ved seminaret er overværelsen Nobelfestlighederne og mødet med pristagerne.

På scenen med projektet

I løbet af sine dage i Stockholm fik Kristian også mulighed for at være en af stjernerne, da han stod foran et publikum på 1.000 mand, som var mødt op for at høre om hans Unge Forskere projekt, og lære om ham og de 24 andre unges idéer, projekter og tanker om verden og løsninger for vores fælles udfordringer. 

"Det var en fuldstændig overvældende følelse at stå på en så stor scene, med så mange beundrende blikke rettet mod en. Specielt fordi vi selv havde siddet blandt publikum dagen før til nobelforelæsningerne og kigget beundrende på nobelprismodtagerne. Pludselig var det nu os der stod i deres sted, hvilket var fuldstændig surrealistisk", fortæller Kristan Lotzkat.

Til bords med nobelprismodtagerne 

Turens højdepunkt for Kristian og de andre talentfulde unge var deltagelsen i nobelprisuddelingen, banketten og Nobel Nightcap. "Det var så rørende og overvældende at deltage i. Det var en helt igennem unik oplevelse, som jeg nok aldrig får lov at opleve igen", fortæller han.

Hvert år fejres Alfred Nobels dødsdag med uddelingen af Nobelpriserne, og efterfølges af den store Nobel-banquet, hvor 1.300 af verdens vigtigste personligheder er inviteret til bords med bl.a. det svenske kongehus. For at deltage i den fornemme begivenhed fik Kristian undervisning i bordmanerer og dans sammen med de andre unge fra SIYSS.

Efter banketten stod den Nobel Night Cap, hvor kameraerne slukkes, lyset dæmpes, musikken skrues op og Nobelprismodtagere, kongelige, ministre, VIPs og alle fra aftenens fest inviteret på en festlig afslutning af et eventyr af en Nobel uge.

"Som sagt har det været mit livs største oplevelse, og jeg tror aldrig helt jeg kommer til at forstå at det hele faktisk har fundet sted. Lige nu føles det hele stadig som om at det bare var en drøm. Der skal lyde en stor tak til Unge Forskere og UNF, for at have givet mig denne helt igennem unikke oplevelse, som jeg aldrig vil glemme".

Kristian Lotzkat vandt en 2. præmie i Unge Forskere 2014 i kategorien Physical Science med sit projekt "Månens kratere"