Frederikke og Frederikke i Bruxelles

Den belgiske hovedstad forbindes typisk med storpolitik og et overvældende udvalg af øl og chokolade. Men det var også i Bruxelles, man for 28 år siden afholdt det første europæiske mesterskab i science. Og i år var det så igen blevet Belgiens tur til at være vært for den prestigefyldte konkurrence EUCYS.

Det var to danske førsteplads-vindere i Unge Forskere, Frederikke Uldahl og Frederikke Engesgaard, som skulle repræsentere Danmark ved EM.

Frederikke Uldahl ønskede med sit projekt, at stille spørgsmålstegn ved lægebranchens brug af stoffet tetracyclin til behandling af akne. En meget aktuelt problemstilling, må man sige.

Også Frederikke Engesgaards projekt kan få stor betydning. Hun har arbejdet på at finde metode, som gør, at man kan stille en langt tidligere diagnose på kræft.

Op til konkurrencen havde de begge oversat deres projekt til engelsk og forberedt sig grundigt til at møde den engelsktalende jury. Efter en tur i Go’Morgen Danmark og et par interviews lykkedes det at få to store plakatrør igennem Kastrups security og ankomme sikkert til Bruxelles. Her blev plakaterne hængt op på Frederikke og Frederikkes stande - sammen med et par danske flag naturligvis.

Fem juryrunder
Der gik ikke mere end en time fra konkurrencen var åben, til de første jurymedlemmer indfat sig i salen iført karakteristiske røde trøjer. Og ved frokosttid havde begge Frederikker haft besøg ved deres stande.

“De virkede super interesserede og stillede mange spørgsmål,” fortæller Frederikke Uldahl efterfølgende.

“Det gør det bare til god oplevelse, når vi virker så begejstrede for ens projekt. Der er en lidt mere seriøs og hardcore stemning her end i Danmark, men juryen er gode til at bløde det op,” tilføjer Frederikke Engesgaard.

Før finalen måtte pigerne gennem hele fem juryrunder. Men der var også tid til at snakke med de andre deltagere og få et indblik i nogle af de mange projekter.


Foto: EUCYS

Moules Frites og saxofonspil
Selvom juryrunder, forberedelse og fagligt indhold fylder meget til internationale konkurrencer, var der også tid til at opleve den belgiske kultur. Åbningscermonien fandt sted i Bruxelles smukke Town Hall på Grand-Place, hvis gotiske arkitektur stod i skarp kontrast til den industrielle bydel, hvor selve konkurrencen fandt sted.

Den ene aften var der også planlagt en belgisk middag med bl.a. moules frites og blodpølse mens 11 saxofonister stod for underholdningen. Det faktum at saxofonen blev opfundet i Belgien glemmer vi i hvert fald ikke lige foreløbigt.  


Frederikke Uldahl med nogle af de andre skandinaviske deltagere.

Urtepotteslanger, laserbredbånd og Riesmanns zetafunktion
Alle deltagere i EUCYS har vundet førstepladsen deres hjemland, og niveauet er derfor tårnhøjt. Og det blev desværre heller ikke til nogen præmier til Frederikke og Frederikke. De tre førstepladser blev taget af Italien, Norge og USA. Vinderne tegnede et meget fint billede af den enorme diversitet, der er i projekterne til EUCYS.

Norske Ane Espeseth og Torstein Vik har arbejdet med multiplikative forbindelser med relation til Riesmanns zetafunktion. De har fundet nogle nye algebraiske funktioner, som simplificerer nogle af de tidligere beviste funktioner.

Italienske Valerio Pagliarino har undersøgt muligheden for at bruge infrarøde stråler til at skabe en hurtigere, billigere og grønnere internetforbindelse - og på den måde mindske den digitale kløft, som er opstået, fordi nogle dele af verden ikke har adgang til internet.

Amerikanske River Grace har undersøgt urtepotteslangens hjerne og på den måde opnået ny indsigt i centralnervesystemet. Dissektionen af de lille hvirveldyr sikrede ham den sidste af de tre førstepladser.


Alle deltagerne til EUCYS 2016 efter den sidste juryrunde.

“Det er en fornøjelse at få lov til at fremlægge sit projekt igen”
På vej hjem i lufthavnen var der tid til at reflektere over turen foran den store statue af Måneraketten fra Tintin-universet.

“Det har været en rigtig god og lærerig tur. Og det har været vildt fedt at møde de andre deltagere..” fortæller Frederikke Engesgaard.

“..og se deres projekter,” tilføjer Frederikke Uldahl.

“Det er jo bare en fornøjelse at få lov til at fremlægge for en jury igen. Altså vi vandt jo ikke noget, men vi snakkede med nogle af dem, som gjorde. Det var nogle virkelig gode projekter, de havde lavet. Så det var fuldt fortjent.” fortæller Frederikke Engesgaard inden hun bliver afbrudt af lufthavnshøjtalerne og vi bevæger os mod gaten.