Kontakt en forsker

Et er at have en god ide, noget andet er at føre den ud i livet. En forsker kan hjælpe dig videre. Vi har samlet en række links, der kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige forsker og nogle gode råd, du skal læse, inden du tager kontakt.

Vi ser hvert år masser af unge forskere, der brænder for deres projekter og har masser af gode ideer. De kan bare ikke fuldføre deres projekter, da de enten ikke ved, hvor de skal lede efter den rigtige viden, eller fordi de på deres uddannelsesinstitution ikke har faciliteterne.

Har du:

 • En ide til et Unge Forskere-projekt (SRP, Teknologi, Teknik projekt?) - men mangler du apparaturet til at udføre eksperimenterne?
 • Fået en god ide - men mangler du en forskers input for at komme videre?
 • Brug for et interview med en forsker til at få den allernyeste viden med i din store opgave?

Disse problemer kan du slippe for, hvis du får kontakt til en forsker inden for dit område.

Det er dog ikke bare sådan lige at få kontakt til en forsker. De har oftest rigtig travlt og der er ikke afsat direkte midler til deres kontakt med gymnasieelever. Derfor er det vigtigt, at du har forberedt dig grundigt, inden du tager kontakt til en forsker.

Unge Forskere har gjort det lettere for dig. Vi har nemlig været i kontakt med forskellige universiteter landet over for at finde ud af, hvordan de gerne vil have, at du forbereder dig, inden du tager kontakten. Her kommer nogle forslag til, hvad du bør overveje, før du tager kontakten til en forsker.

Skab kontakten og forbered dig grundigt
I Unge Forskere vil vi gerne hjælpe dig med at komme i kontakt med den helt rigtige forsker på det universitet, der passer bedst til dig og kan hjælpe dig videre med dit projekt. Universiteterne er fulde af forskere, der er eksperter på hvert deres område, så inden du kontakter den første og den bedste forsker, er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i sagerne, så det er let for universitetet at finde ud af, hvem der kan hjælpe dig - eller de kan komme med forslag til, hvor du ellers vil kunne få hjælp. Vi vil anbefale dig, at du har brugt en del tid på at undersøge dit emne ved at læse på nettet, i bøger, videnskabelige artikler, avisartikler o.lign. Selvom de fleste forskere gerne vil hjælpe, så har forskere travlt, så undgå at give dig og Unge Forskere et dårligt ry blandt forskerne, og forbered dig godt. 

Derfor skal du, inden du tager kontakt, have tænkt over:

 • Hvad drejer din opgave / dit problem sig om? Hvis du fx arbejder med klimaforandringer, er det så fremtidens natur i Danmark, de kommende naturkatastrofer i Bangladesh, nye energiteknologier, der kan producere energi uden at udlede CO2 - eller noget helt andet, der interesserer dig? Hvis du arbejder med en opfindelse, har du så brug for hjælp til ideudvikling eller har du helt konkrete spørgsmål til et bestemt materiales egenskaber?
 • Hvad er det præcis du søger hjælp til på universitetet? Ønsker du et interview med en ekspert og en fremvisning af udstyr? Har du brug for arbejdstid i et laboratorium eller kan en kort snak i telefonen hjælpe dig videre? Vær opmærksom på, hvornår du tager kontakt til universitetet. Er det midt i deres eksamensperiode eller et andet underbemandet tidspunkt, kan det være svært at få hjælp.
 • Hvis du ønsker et interview til en opgave, er det en god ide, hvis du i forvejen har lavet en liste over 5-10 spørgsmål, du ønsker at få svar på.

Klar til afsendelse
Når du har styr på alle disse ting, så skriv en mail til forskeren, hvor man tydeligt kan se, at du brænder for emnet og har gjort dig umage. Formulér mailen, vent to dage, læs og ret den til igen. På de to dage, kan du jo finde den helt rette forsker til emnet?
Vent en uges tid fra du har afsendt mailen. Har du stadig ikke fået et svar, så grib telefonen og ring og hør, om de har fået din mail. Det har de oftest og vil sandsynligvis gå lidt i kødet på dig og dit projekt for at vurdere, om de vil hjælpe dig lidt eller meget, så forbered dig godt!

Et par ting du skal huske at nævne eller overveje er:

 • Dit emne og din problemstilling.
 • At du er på vej mod deltagelse i en nationalt anerkendt forskerkonkurrence for gymnasier (Unge Forskere) med dit projekt.
 • Din tidsramme –  hvornår skal du i gang, hvornår skal du være færdig?
 • Har du en længere tekst kan det være en god ide at vedhæfte den, så du sikrer dig, at forskeren læser det essentielle ved din henvendelse.

Find din forsker
Der er en række forskellige måder, du kan komme i kontakt med forskerne på de forskellige universiteter på. Her er en liste over måden, du kan gøre det på, på det enkelte universitet:

Danmarks Tekniske Universitet - DTU
Du kan kontakte DTU Explore, der kan hjælpe dig videre til den helt rigtige forsker pr. mail: kontakt@explore.dtu.dk (svarer i løbet af 1-2 dage) eller pr. telefon: 45257676.

DTU Explore skriver:

 • Hvis du skriver en mail, så husk altid at få med, hvem du er og hvilken form for projekt, du er i gang med.
 • Du er naturligvis også velkommen til at kontakte en forsker eller et institut direkte, hvis du ved, hvem du vil snakke med. Du finder vores telefonbog her:  http://www.dtu.dk/Service/Telefonbog.aspx

Aarhus Universitet - AU
AU har en fast aftale om forskerkontakt med forskerspirer, der er et projekt for 2. g'er under KU og Videnskabsministeriet, og er derfor gearet til kontakten med lige netop dig. Derudover tilbydes en lang række projektforløb, hvor du kan få lov til at deltage i eksperimenter på universitetet.

Få hjælp til at finde en forsker. Ved du allerede, hvem du skal have kontakt med, kan du finde deres telefonbog her.
Se hele listen over de udbudte projektforløb.

Syddansk Universitet - SDU
SDU har en indgang for dig, der søger kontakt til en specifik forsker, eller vil kontakte et institut for at finde frem til den helt rigtige forsker.

Københavns Universitet - KU
KU tilbyder en let indgangsvinkel til de 6 hovedområder der forskes i på KU og et søgefelt til at søge efter en specifik forsker.

Roskilde Universitet - RUC
På RUC’s hjemmeside kan du se en detaljeret oversigt over forskningsområder og på den måde let finde frem til den rette forsker inden for dit felt.
Du kan også søge direkte efter en specifik forsker.

Aalborg Universitet - AAU
På AAU’s hjemmeside finder du alle universitetets forskningsområderne. Det er nemt at klikke sig frem til den helt rigtige forsker.

Naturvidenskabernes hus
Naturvidenskabernes Hus tilbyder mange undervisningstilbud til elever og lærere i grundskolen og på ungdomsuddannelser samt enkelte offentlige arrangementer. Mange af vores undervisningsforløb udspringer af gennemførte projekter med skole-virksomhedssamarbejde eller skoleudvikling. De er enten gratis tilgængelige på internettet eller udviklet som en aktivitet i Naturvidenskabernes Hus. Læs mere om de mange tilbud her.

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut tilbyder hjælp til skoleelever og studerende i forbindelse med innovationsprojekter. Dette tilbydes som en del af Opfinderrådgivning. Her kan I få sparring og dialog i forbindelse med jeres projekt. Læs mere om tilbuddet her.