Den gode præsentation

Få tips og tricks til den gode præsentation

Der er flere ting, som er gode at huske, når du skal forberede din præsentation.
For det første har undersøgelser vist, at langt de fleste mennesker er bange for at lave mundtlige præsentationer, så husk: Du er ikke alene om at synes, at det er ubehageligt.

I videoen "How To Deliver An Oscar Winning Presentation" er der nogle gode tricks, som du kan bruge som inspiration. De er i realiteten meget basale, men det kan stadig være en hjælp. Videoen er på engelsk.
(Når han siger ”power point”, kan du jo tænke ”poster”).

Nu har du fået lidt input til, hvordan du kan føle dig bedre tilpas, når du skal fremlægge dit projekt for juryen. Hvordan laver du så den bedste fremlæggelse af alle semifinalister og senere hen finalister?

  • Tilhøreren skal have alle sine basale behov dækket. Unge Forskere sørger for, at juryen får mad og drikke, så det skal du ikke bekymre dig. Nogle jurymedlemmer elsker bestikkelse i form af søde sager og nogle hader det – vores opfodring er at fokusere på fremlæggelsen. Det er den, der er det vigtigste.
  • Hold din tilhører interesseret. Øv dig mange gange, vær klar og præcis i dine formuleringer og budskaber, da man som tilhører let kan komme til at tænke på noget andet. Hvis det giver mening kan du krydre din præsentation med en relevant fremvisning af dit forsøg, en video eller en anden unik arbejdsmetode i dit projekt.
  • Hold øjenkontakt. Kigger du ned i gulvet, får du svært ved at virke oprigtig, og juryen kan lettere miste troen på, at det er dit og ikke din lærers projekt. Hold øjenkontakt, indlev dig og virk begejstret.
  • Brug dit kropsprog aktivt. Gestikulér, men ikke for voldsomt eller for meget og undgå hænder i lommen eller at stå og hænge. Igen handler det om at vise sin iver og begejstring, og det gør man ikke ved at læne sig op ad væggen, have hænderne i lommen eller tygge tyggegummi.
  • Forbered dig på kritiske spørgsmål. Juryen er meget kompetente og ved med sikkerhed en hel del om dit emne, og de vil sikkert have tænkt på noget, som du aldrig ville have tænkt på, fordi vi jo er forskellige. Lad dig derfor ikke blive hylet ud af den, hvis du ikke kan svare. Giv dig tid til at tænke og kom med det bedste svar uden at lyve eller bevæge dig ud på dybt vand. Stol på dig selv.

Hvis du vil have endnu flere tips, giver denne video nogle gode råd til at holde din tilhører opmærksom på det, du siger. Videoen er på engelsk. God fornøjelse med forberedelserne.